Så handlar du med aktier

· Ekonomi
Author

Att spara i aktier är ett gott råd då det anses som den mest överlägsna sparmetoden. Däremot så gäller det att du är rejält påläst så att du gör kloka köp. Du kan trots allt även förlora det du satsat på aktierna.

market_rise_technical

Om du funderar på att satsa på att köpa aktier så bör du vara rejält påläst. Det kan vara förödande att satsa i ett företag som är övervärderat. Du kan då förlora alla pengar och det kan ta väldigt lång tid att få tillbaka det du en gång investerade. Ta hjälp av någon kunnig person, till exempel kan du få goda råd av din bank.

Ägarandelar i ett bolag kallas aktier och om du väljer att investera så betyder det att du satsar dina pengar i det bolaget så att de kan investera. Du blir även berättigad till en del i deras vinst per aktie. Du får även en rösträtt på företagets bolagsstämma (om du har en A-aktie). Om bolaget går med vinst så får du ta del av den en gång per år och per aktie.

Om företaget går bra så har även värdet på din aktie stigit vilket betyder att om du väljer att sälja så har du gjort en vinst på mellanskillnaden mellan inköpspriset och försäljningspriset.