Så fungerar elbörsen

· Ekonomi
Author

Precis som aktiemarknaden visar hur företagets värdepapper fungerar så finns det en elbörs som visar handelspriset på den rådande elmarknaden.

bill_electricity_thermostat

Alla återförsäljare av el befinner sig på elbörsen där de lämnar bud om pris och mängd. Elens pris sätts utefter efterfrågan och utbud och både köpare och säljare följer det väldigt noggrant. På elbörsen fastslås elens grossistpris dagen efter. Det sker genom att elföretagen sagt hur mycket el de önskar köpa in och till vilket pris. Elproducenterna vet vid det tillfället hur mycket de vill sälja timme för timme och till vilket pris. Så alla som vill köpa el och sälja lägger in sina önskemål samtidigt och två priskurvor skapas och någonstans så korsas de och utifrån det sätts försäljningspriset ut till kund.

Precis som på aktiemarknaden kan det hända saker som påverkar elen på elbörsen. Det kan till exempel vara så att en vindprognos eller förväntade förbrukningen plötsligt förändras. Det kan bli fel på något kraftverk. Det kan naturligtvis vara tvärtom, om det regnat mycket så är vattenmagasinen fulla och priset sjunker för konsumenten. Även valutakursen kan ha betydelse om det är frågan om elöverföring mellan olika länder.