Hongkongbörsen

· Ekonomi
Author

Hongkongbörsen är den tredje största börsen i Asien och den sjätte största i världen. Man kan spåra marknaden för värdepapper tillbaka till 1866, men först 1891 inrättades rent formellt aktiemarknaden när Stockbrokers i Hongkong bildades.

honkong

Hongkong hade 1972, fyra börser i drift och blev efter önskemål om en enad börs, The Stock Exchange of Hong Kong Limited, 1980. Sedan 1986 har en rad större förändringar skett och efter marknaden kraschade 1987, visade marknaden på brister, som ledde till krav på en fullständig reform. Som ett resultat inrättades 1989, Securities and Futures Commission, SFC, som reglerar den lagstadgade värdepappersmarknaden.

1986 introducerades ett datorstött handelssystem som byttes ut 1993, mot Automatic Order Matching and Execution System, AMS. Detta byttes ut 2000, till den tredje generationens AMS.

Hongkongbörsen äger London Metal Exchange, LME, världens främsta basmetallmarknad. Med sin världsledande position inom handel med basmetaller, skapar LME en trygg plats för köpare och säljare där det alltid finns en marknad med ett pris angivet liksom möjligheter att handla, 24 timmar om dygnet.