Att stänga ner sitt företag

· Ekonomi
Author

Oavsett om man har varit daytrader eller av någon annan anledning haft ett aktiebolag så brukar det ofta komma en punkt då man kan behöva ta det tunga valet att stänga ner. Anledningarna behöver inte vara ledsamma men trots det så kan det ofta kännas jobbigt att säga adjö till något man har arbetat hårt med att skapa.

quit knapp

Vad finns det då för metoder när man väljer att avsluta? En möjlighet är självklart att sälja bolaget. Detta kan dock ta lång tid om man nu ens lyckas med det. Om man lyckas så är detta antagligen sättet man får mest pengar ur företaget då företagets värdering då inte bara innefattar vad som finns på kontot.

En bättre lösning kan då vara att avveckla företaget. På detta sättet får du efter en lång process ut en del av företagets tillgångar. För att nå denna punkten behöver man först utse ut en likvidator som sedan tar över företaget och sköter största delen av processen. Problemet är att detta både kostar pengar och tar tid. Det är inte ovanligt att det tar långt över ett halvår från att man startat processen till att man sitter med pengarna i hand.

Det sista alternativet som utan tvekan är det mest praktiska kallas snabbavveckling. Snabbavvecklingen går till så att du säljer ditt företag till ett annat som håller på med just snabbavveckling, exempelvis Citadellet Likvidationer AB. Detta företaget tar sedan och tillsätter sin egen styrelse och likvidator som sedan tar över ansvaret för avvecklingen. Processen är efter det densamma som som om du skulle göra det själv, skillnaden är att du inte är inblandad. Efter att du skrivit på papperna för försäljningen så överförs pengarna på direkten över till dig och din del i processen är över.